Wat doet de FreeWheel Vitality Club?

De voordelen van een dagelijkse portie flinke lichaamsbeweging zijn enorm. Allereerst word je er heel fit van en kun je daarnaast vooral je gezondheid en vitaliteit heel positief beïnvloeden en leef je waarschijnlijk ook nog eens langer.

  • Verlaagt kans op hoge bloeddruk.
  • Verlaagt kans op suikerziekte.
  • Verlaagt kans op darmkanker en vele andere vormen van kanker.
  • Vermindert kans op hersenziektes zoals Alzheimer.
  • Vermindert depressies.
  • Helpt een goed gewicht te handhaven.
  • Helpt om tot op hoge leeftijd zelfredzaam te blijven.
  • Verkleint kans op herhaling of op complicaties van reeds aanwezige aandoeningen.

Velen weten dit inmiddels wel, maar wat weerhoudt veel senioren om dit te gaan doen? Dat komt voor een groot deel door onze leefomgeving, die ons dagelijks verleid allerlei middelen te gebruiken om elke lichamelijke inspanning te verminderen. We blijven daardoor veel te vaak en te lang zitten en dat is op termijn funest voor onze gezondheid. We kunnen uiteraard proberen om hieraan weerstand te bieden door bv de trap te nemen ipv de lift of om de ondersteuning op onze e-bike wat lager te zetten. Heel vaak blijkt dit niet voldoende en dat proberen velen te compenseren door een uurtje te gaan lopen of naar de sportschool te gaan. Dit vereist de nodige discipline en motivatie, vooral omdat velen dat niet echt leuk of te duur vinden. Het blijkt dat veel senioren daarom al snel afhaken.

Als alternatief hebben een aantal senioren in september 2010 de FreeWheel Vitality Club opgericht, inmiddels onderdeel van de Stichting FreeWheel. Deze club biedt elke werkdag de mogelijkheid om op een gunstig tijdstip een uur lang voldoende te bewegen. Het blijkt dat dit veel gemakkelijker is op te brengen als je dit in groepsverband doet met veel leeftijdsgenoten. Als ook nog eens de sfeer goed is en er leuke onderlinge contacten zijn, blijken er opvallend weinig afhakers.

Behalve de yoga-les worden alle oefeningen het hele jaar door in de buitenlucht gedaan. Dit blijkt onder vrijwel alle weersomstandigheden geen probleem te zijn. De trainers zijn deskundige vrijwilligers die worden geassisteerd door vrijwillige peer coaches. Op dit moment maken we gebruik van nabijgelegen sportaccomodaties, die overdag weinig worden benut. De leden zijn vooral senioren, maar iedereen die overdag dit uurtje vrij kan maken is welkom. De deelname kosten zijn slechts € 15 per kwartaal zodat elke inkomensklasse kan meedoen. Er zijn inmiddels meer dan 160 deelnemers en deze zijn zeer tevreden over de bereikte verbeteringen van hun conditie, gezondheid en vitaliteit. Een groot deel vindt de sociale contacten ook heel belangrijk en er zijn al diverse nieuwe vriendschappen door ontstaan.

Trainingstijden, inhoud oefeningen, accommodaties en kosten

De trainingen zijn altijd van 9.00 tot 10.00 uur..

Op de maandag-, dinsdag-, woensdag- en vrijdagmorgen zijn er gevarieerde conditie-, kracht- , evenwichts- en lenigheidsoefeningen,soms in spelvorm.

Op de donderdagmorgen kan er een yoga-les worden gevolgd of worden deelgenomen aan een wandeltocht van 4, 5 of 6 km door de omgeving, waaraan ook niet-leden gratis kunnen meedoen.

De trainingen zijn in de gemeente Oude IJsselstreek. Op maandag, woensdag en vrijdag bij voetbalvereniging SDOUC Anton Tijdinklaan 7, 707 CX Ulft, op donderdag bij de Schuttersvereniging St. Joris Hofstraat 1 7071 KA Ulft en op dinsdag bij atletiekvereniging Atletico'73 Waalstraat 5, 7081 AJ Gendringen.

Na afloop van de oefeningen kan er in de kantines, al of niet onder het genot van een kop koffie, worden nagepraat.

De leden betalen per kwartaal slechts € 15.

Voor een indruk van de trainingen zoek op YouTube naar “senioren  Ulft”. Bezoek eens een training of doe een paar keer gratis mee. Voor vragen bel 0315-640735 of 06-27823001.

 Contact

FreeWheel Vitality Club

Zuiderkruis 4 Ulft 7071 TB

0315-640735
06-27823001